Psychose Anders 2

Verdere ontwikkelingen in de zoektocht van Q - deel 4

November 12, 2013
Hieronder volgt een update van de hand van Q, die op de hoofdsite enkele artikelen heeft geschreven rondom zijn zoektocht naar de redenen voor zijn psychotische episodes. Het derde deel kun je hier vinden: Medicijnafbouw wordt weer werkelijkheid. Zie ook: Succesvolafbouwverhaal, een Update en Terugval na Afbouw en Wederafbouw.

Nu gaat het geestelijk erg goed met me en hierdoor voel ik me ook goed. Na mijn laatste artikel dat ik schreef voor de Psychose-anderswebsite heb ik er weer een tweetal opnames opzitten. De laatste was erg heftig en duurde 10 weken. Maar gek genoeg knap ik steeds weer erg goed op.
Op dit moment slik ik alleen nog maar de Zyprexa en deze ben ik ook weer aan het afbouwen. Ze zijn toch ook tot de conclusie gekomen dat ze me niet beschermen tegen een nieuwe terugval.

De juiste diagnose kunnen ze niet stellen. Ze weten niet wat het bij mij is. Ik heb een second opinion laten doen en deze kwam tot de conclusie dat ik toch de schitzo-affectieve kant opga. Maar daar is het niet iedereen het mee eens. Tijdens mijn laatste opname ben ik zelf tot de conclusie gekomen dat ik lijdt aan gestoorde denkpatronen. Deze denkpatronen koppel ik aan mijn gevoelens en hopla ik schiet in een soort van psychose.

Als mijn gedachten een loopje met me nemen, vooral als ze zeer negatief zijn, dat is er bijna geen houden meer aan. Dit gebeurt meestal als ik in situaties terecht kom met mensen die ik niet vertrouw of wantrouw. Maar het kan ook zijn dat ik een negatieve gedachte krijg waardoor ik een rot gevoel in mijn lijf krijg en daardoor doorsla. Het koppelen van een gedachte of situatie aan een gevoel is de grootste valkuil voor me. 

Maar het grootste pluspunt is nu dat ik het meestal door heb wat er aan het gebeuren is. Ik kan er dan zelf een halt aan kan toeroepen door mezelf voor te houden dat wat ik denk en voel niet echt is maar een verzinsel van mezelf.

Ik toets de gedachte en het gevoel aan de waarheid en meestal zie ik de grootste nonsens nog aan voor de waarheid. De grootste vragen die er dan spelen zijn: Waar ben ik bang voor? Waar is mijn innerlijk kind bang voor? Als ik in zo’n situatie van negativisme en gestoorde denkpatronen terecht kom, en ik heb het zelf door wat er aan het gebeuren is, dan roep ik mezelf een halt toe en laat de gevoelens de vrije loop en vraag aan mijn innerlijke kind waar het bang voor is.

Ik laat dan mijn innerlijke ouder het kind toespreken en kalmeren door het voor te houden van dat wat ze denkt en voelt niet echt is maar een manier is om met een situatie om te gaan. Ik heb tot nu toe een 3-tal dingen die naar voren kwamen als ik mentaal doorsloeg ( als het innerlijk kind dus doorsloeg).

Het is bang om de controle te verliezen
Het is bang om afgewezen te worden.
Het is bang om te falen.

Wat ik nu nog moet leren toepassen is: Wat gebeurt er als ik de rotgevoelens toelaat zonder er een mening over te hebben? Misschien komt er iets uit het verleden naar boven dat ik dan kan oplossen en misschien hoef ik het niet op te lossen en lost het zichzelf op wanneer iets duidelijk is geworden.

Dat is dus nog een weg die ik nog moet bewandelen.

Momenteel volg ik een assertiviteitstraining die gegeven wordt door het RcGGZ waarbij ik in behandeling ben. Ik heb toch wat moeite met nee zeggen en met het voor mezelf opkomen.
Nee zeggen tegen je innerlijk kind is ook voor jezelf opkomen. Ik leer elke week als ik naar de training geweest ben iets waardevols bij dat ik voor mezelf kan gebruiken. Het positiefste is dat je je denkpatronen leert gewaarworden en er dan iets mee kan doen. Je leert er dan een draai aan te geven zodat je van die gedachtes zelf geen last krijgt.

Ook ben ik er achter gekomen dat ik allergisch ben voor geraffineerde suikers en voor E621 Mononatriumglutamaat (MSG), omschreven als volgt: het is een neurotoxisch additief dat het vermogen heeft om de neuronen in je hersenen aan te tasten. Wanneer dit gebeurt krijg je een bepaalde kortsluiting in de hersenen waardoor je in een schitzofrene/psychotische aanval terecht kunt komen. Wat dit goedje ook doet is de chemische hersenvloeistof opbouw geheel verstoren en essentiële vitamines die nodig zijn voor de opbouw en goede functie van je hersenen afbreken.

Te vinden in bijna alle bewerkte voedingsmiddelen zoals, pakjes soep, chips, dieetproducten enz. teveel om op te noemen. Bron: Wat zit er in u eten? Door Corinne Gouget.

Al met al ben ik op de goede weg. Ook de leringen van Almine zijn een grote steun voor me. Door haar ben ik in contact gekomen met Belvaspata een helingsmodule die je voor jezelf en anderen kunt gebruiken.
Groet,
Q


 

Op de langere termijn lijkt het stoppen met antipsychotica beter dan het blijven slikken ervan

July 8, 2013


Op 8 juli 2013 ontving ik het onderstaande bericht via een onbekende via de mail. Het betreft een onderzoek waaruit zou blijken dat mensen die stoppen met hun medicatie uiteindelijk op de langere termijn een grotere kans hebben op herstel dan mensen die hun medicatie blijven slikken. De oorspronkelijke tekst is terug te vinden op de site van
Mad in America.

Op 23 juli las ik het bericht over dit onderzoek ook in het Nederlands op de site van het UMC Groningen, die het onderzoek ook hebben ver...


Continue reading...
 

Halvering kans op Psychose door vroege Interventie

June 11, 2013

Half juni zag ik het bericht dat Prof. dr. Mark van der Gaag een zogenaamde 'Parel' had ontvangen van ZonMW, een organisatie die via subsidies gezondheidszorgonderzoek en innovatie wil stimuleren. Uit het onderzoek van van der Gaag (zie afbeelding) zou blijken dat als mensen met een zogenaamd ultra-hoog-risico in een vroeg stadium cognitieve gedragstherapie en psycho-educatie krijgen de kans op een eerste psychose met de helft zou kunnen worden gereduceerd.

Ook al kun je zo je vraagtekens zet...

Continue reading...
 

Wetenschappelijk gezien slaat schizofrenie nergens op - uit Psy (2009)

May 27, 2013

In 2012 is het doek gevallen voor het GGz-blad Psy. Inmiddels blijkt ook de website niet meer in de lucht te zijn. Omdat er her en der vanaf de site Psychose Anders wordt verwezen naar artikelen die ooit op Psy waren terug te vinden, heb ik via het webarchief een kopie kunnen maken om de artikelen toch weer beschikbaar te maken, en de dode links te revitaliseren. Dit onderstaande artikel verscheen in augustus 2010 in het webarchief, maar stamt waarschijnlijk uit 2009 op www.psy.nl. Dit leid i...

Continue reading...
 

De Wereld, het Systeem en Wij

April 23, 2013
Hieronder volgt een artikel geschreven door A.V., waarin ze haar ervaringen met de psychiatrie inkadert in andere systemen en ontwikkelingen.

"De Nieuwe Tijd is begonnen en NU? -Waarom nog steeds de Wereld op drift: Waarom is er nog zoveel mis in de wereld? Mensen blijven zich dit afvragen. Wat er allemaal mis is of lijkt, hoef ik niet op te noemen. De kranten staan er vol mee en de journaal's en actualiteiten rubrieken brengen het via de t.v. binnenkamers met beeld en geluid. De kern van d...
Continue reading...
 

Soteria opvang bij Emergis

April 16, 2013

Soteria: eerste opvang

Soteria is de opvang binnen Emergis voor mensen met een (eerste) psychose. De naam Soteria verwijst naar goede ontvangst. Mensen met een psychose worden bij Soteria opgevangen in een huis met een nadrukkelijke gezinssfeer. Hierover is een korte film gemaakt:

Bijzonder aan Soteria is de gezinssfeer. Dit laat de jonge bewoners herstellen in een huiselijke sfeer. Ook laat het aan de ouders zien dat het herstel in een veilige omgeving plaatsvindt.

“Zoals in ieder ge...


Continue reading...
 

Kritische Uitzending Labyrint vol met waarschuwingen over DSM V en Medicalisering Gedrag

April 16, 2013

Op 7 april 2013 heeft de VPRO in het programma Labyrint aandacht geschonken aan de nieuwe versie van de 'psychiatrische bijbel', de DSM V. Het bevat kritische opvattingen van psychiaters als Allen France en Jim van Os. Ook komt Wilma Boevink aan het woord. Een echte aanrader voor iedereen die zich verbonden voelt met het gedachtegoed dat wordt verspreid via Psychose Anders.


Get Microsoft Silverlight  

Christina heeft overigens ook een stuk geschreven over deze uitzending. Je kunt dat lezen op haar eigen website.

...
Continue reading...
 

Succesvolle Zorgmijders over leven met 'psychose' zonder zorg

April 9, 2013
Het onderstaande artikel is overgenomen van de website van het Trimbos Instituut welke het artikel op 4 april 2013 plaatste op haar site.


gewoonenbijzonderIn het rapport 'Het gewone en het bijzondere' vertellen achttien mensen met bijzondere zintuiglijke ervaringen hoe zij een zinvol bestaan hebben opgebouwd zonder bij de GGZ hulp te zoeken.

Lang niet iedereen die stemmen hoort of een psychose doormaakt, zoekt professionele hulp. Niet al deze 'zorgmijders' zijn zorgwekkend. Een aantal weet een goed leven op te ...


Continue reading...
 

UMC Utrecht opent Stemmenpoli Jeugd

March 26, 2013
Hieronder een bijdrage van de site van het UMC Utrecht (1) over de stemmenpoli voor de Jeugd. Er lijkt in eerste instantie weinig gesproken te worden over biologische hersenstoornissen, waarbij ook gesteld wordt dat relatief veel kinderen wel eens 'een stem'  horen (zo'n 10-30%), wat toch zou kunnen aangeven dat het eerder een bepaalde 'normale' uitingsvorm is van stress. Laten we hopen dat ze kinderen niet meteen een hersenstoornis aanpraten. Zie voor meer mogelijke interpretatieskaders het ...
Continue reading...
 

Mail aanval op GGz Drenthe

March 23, 2013

In maart 2013 kreeg ik een mail die afkomstig leek van een psychiater van GGz Drenthe. Het was een nogal vreemde mail die aan erg veel mensen was gestuurd, niet alleen binnen haast iedereen van GGz Drenthe zelf, maar ook veel pers en media werden aangeschreven. 

Ik heb voor alle zekerheid toch maar even gecheckt bij de betrokken psychiater wat er aan de hand was, en hij antwoordde dat zijn mailaccount was gehackt.

Aanvankelijk dacht ik dat het bij één mail zou blijven, maar er bleven maar mai...
Continue reading...
 
blog comments powered by Disqus

Tags

Recent Posts