Er is veel kritiek te geven op de psychiatrie, de invloed van de farmaceutische industrie en de wijze waarop mensen wordt aangepraat dat ze zouden lijden aan allerlei chronische hersenaandoeningen. Hoewel het erg belangrijk is dat mensen kritisch zijn ten opzichte van de praktijken in de psychiatrie en de GGz bestaat er ook het risico dat er een bepaalde 'verzuring' optreedt als je jezelf er téveel mee bezighoudt.

Het Psychose Anders Project probeert ook kritisch te zijn ten opzichte van de psychiatrie, maar wil tevens proberen niet te verzuren en té boos te worden. Daarom proberen we ook een zekere 'lichtheid' te handhaven en streven we naar het spelen met mogelijke alternatieve manieren om mensen verder te helpen.

Alternatieven voor de psychiatrie zijn ook niet altijd even makkelijk te vinden. De ziel of de geest is een thema waar we nog relatief weinig van weten en ik geloof dat we door meer kennis te vergaren over de wijze waarop de geest werkt (onder zware druk), we ook zinvollere alternatieven kunnen aandragen voor de toch vrij materialistische benadering van geest die momenteel populair is.

Hieronder plaats ik toch een verzameling links die kritisch zijn over de psychiatrie, met daarbij de waarschuwing dat als je er veel van leest je het risico loopt boos of verzuurd te raken!

Heb je (boze, kritische) links die je op deze pagina zou willen zien, stuur ze dan in een mailtje.


- Steeds meer kinderen en Jongeren gebruiken antipsychotica (uitzending, Uitgesproken EO, 17-2-2011, Youtube)
- Jaarlijks honderden doden door antipsychotica bij dementie (1 juni 2011, Joop Bouma, Trouw):

"Keizer schrijft antipsychotica voor in het Amsterdamse verpleeghuis waar hij werkt. Meer dan hem lief is. ,,Het is een zwaktebod. Ik heb altijd een schuldgevoel. Het is slechte geneeskunde. Daar heb je dan zeven jaar voor doorgeleerd. Je voelt je toch altijd een soort van collaborateur als je deze middelen voorschrijft. Het komt er op neer dat dementerenden in toom worden gehouden, domweg  omdat ze in een verpleeghuis zitten.''

- Uitzending Argusoogradio met Kritische Analyse van de Psychiatrie (met bijdrage van Sharon) (25 mei 2011)
- Psychiatrie als Repressiemiddel in BV Nederland (24 mei 2011, Arend Zeevat, Argusoog)
- Werkgroepvoorzitter Jan Buitelaar heeft sterke banden met Farmaceutische Industrie (2009, Sjef Teuns.nl)
- Psychiatrie in greep van Commercie (14 maart 2012, Volkskrant over nieuwe DSM-5)

- Bram Bakker: 'De Psychiatriebijbel is op zijn zachtst gezegd discutabel' (19 maart 2012, Volkskrant)
 
Illustratie afkomstig van Paul en Ahl Yadao