Recentelijk heb ik het boek 'De Verbinding' gelezen van Lynne McTaggart. In dit boek wordt via allerlei wetenschappelijke bronnen aannemelijk gemaakt dat er in de mens eerder een aangeboren neiging tot verbinden is met anderen, dan een neiging om zich af te sluiten. 

Het leek me een interessant idee om dit concept van verbinding eens op te pakken en te gebruiken voor een experiment. 

Bij een psychose kan het gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen danig aangetast zijn. Ook ná een psychose kan het vertrouwen in de medemens nog altijd op een laag pitje staan.

De huidige westerse samenleving kenmerkt zich door een vrij sterk individualisme, wat volgens McTaggart in zekere zin onnatuurlijk is. Ergens zouden we allemaal juist het verlangen voelen om lief gevonden te worden, gerespecteerd te worden, ergens bij te horen en je bovendien zinvol te voelen.
 
Het kweken van een dergelijk gevoel van verbondenheid kan op vele manieren gebeuren. In de moderne digitale tijden kun je met je smartphone gaan 'wordfeuden', maar je kunt ook het gevoel van verbondenheid activeren door zogenaamde 'vriendenspellen' te spelen. Via kinderen om me heen ben ik aanraking gekomen met een feel-good-spel dat niet alleen leuk is voor kinderen, maar ook voor volwassenen de nodige glimlachen kan oproepen.
 
Ik heb het over het spel 'Landleven' dat je gratis kunt spelen via 'www.spelletjes.nl'. Je kunt daar een inlognaam maken en vervolgens kiezen voor 'Landleven' in de categorie vriendenspellen. Zo kun je zelf beginnen met het aanleggen van een tuintje: dat op zich kan al een prettig, creatief proces zijn. Je kunt bovendien ook 'buren' of 'vrienden' zoeken via het menu (te bereiken via profiel/tabblad vrienden) en zo een blik werpen op elkaars tuintje.

Alsof dat nog niet genoeg is kun je elkaar ook nog helpen en cadeautjes geven. Is dat geen heerlijk gevoel van verbinding dat daardoor kan ontstaan?

Om de proef op te som te nemen zou je eens kunnen kijken of het je wat lijkt. Je kunt dan in ieder geval al één vriend toevoegen en dat ben ik. Je kunt me vinden door te zoeken naar 'PsychoseAnders'  (let op hoofd- en kleine letters). Je kunt zelfs nog elkaar een berichtje sturen ook.
  

Voor alle duidelijkheid: ik heb geen aandelen in spelletjes.nl, maar ik wil mensen uitnodigen een soort 'community' te gaan maken waarin we allemaal het doel hebben samen er iets moois van te maken. Je kunt je overigens ook gewoon anoniem aanmelden. De uitnodiging geldt voor iedereen die wel sympathieke gevoelens heeft voor het Psychose Anders Project.

Wellicht tot ziens in de Psychose Anders tuin ;-)