Hieronder volgt een update van de hand van Q, die op de hoofdsite enkele artikelen heeft geschreven rondom zijn zoektocht naar de redenen voor zijn psychotische episodes. Het derde deel kun je hier vinden: Medicijnafbouw wordt weer werkelijkheid. Zie ook: Succesvolafbouwverhaal, een Update en Terugval na Afbouw en Wederafbouw.

Nu gaat het geestelijk erg goed met me en hierdoor voel ik me ook goed. Na mijn laatste artikel dat ik schreef voor de Psychose-anderswebsite heb ik er weer een tweetal opnames opzitten. De laatste was erg heftig en duurde 10 weken. Maar gek genoeg knap ik steeds weer erg goed op.
Op dit moment slik ik alleen nog maar de Zyprexa en deze ben ik ook weer aan het afbouwen. Ze zijn toch ook tot de conclusie gekomen dat ze me niet beschermen tegen een nieuwe terugval.

De juiste diagnose kunnen ze niet stellen. Ze weten niet wat het bij mij is. Ik heb een second opinion laten doen en deze kwam tot de conclusie dat ik toch de schitzo-affectieve kant opga. Maar daar is het niet iedereen het mee eens. Tijdens mijn laatste opname ben ik zelf tot de conclusie gekomen dat ik lijdt aan gestoorde denkpatronen. Deze denkpatronen koppel ik aan mijn gevoelens en hopla ik schiet in een soort van psychose.

Als mijn gedachten een loopje met me nemen, vooral als ze zeer negatief zijn, dat is er bijna geen houden meer aan. Dit gebeurt meestal als ik in situaties terecht kom met mensen die ik niet vertrouw of wantrouw. Maar het kan ook zijn dat ik een negatieve gedachte krijg waardoor ik een rot gevoel in mijn lijf krijg en daardoor doorsla. Het koppelen van een gedachte of situatie aan een gevoel is de grootste valkuil voor me. 

Maar het grootste pluspunt is nu dat ik het meestal door heb wat er aan het gebeuren is. Ik kan er dan zelf een halt aan kan toeroepen door mezelf voor te houden dat wat ik denk en voel niet echt is maar een verzinsel van mezelf.

Ik toets de gedachte en het gevoel aan de waarheid en meestal zie ik de grootste nonsens nog aan voor de waarheid. De grootste vragen die er dan spelen zijn: Waar ben ik bang voor? Waar is mijn innerlijk kind bang voor? Als ik in zo’n situatie van negativisme en gestoorde denkpatronen terecht kom, en ik heb het zelf door wat er aan het gebeuren is, dan roep ik mezelf een halt toe en laat de gevoelens de vrije loop en vraag aan mijn innerlijke kind waar het bang voor is.

Ik laat dan mijn innerlijke ouder het kind toespreken en kalmeren door het voor te houden van dat wat ze denkt en voelt niet echt is maar een manier is om met een situatie om te gaan. Ik heb tot nu toe een 3-tal dingen die naar voren kwamen als ik mentaal doorsloeg ( als het innerlijk kind dus doorsloeg).

Het is bang om de controle te verliezen
Het is bang om afgewezen te worden.
Het is bang om te falen.

Wat ik nu nog moet leren toepassen is: Wat gebeurt er als ik de rotgevoelens toelaat zonder er een mening over te hebben? Misschien komt er iets uit het verleden naar boven dat ik dan kan oplossen en misschien hoef ik het niet op te lossen en lost het zichzelf op wanneer iets duidelijk is geworden.

Dat is dus nog een weg die ik nog moet bewandelen.

Momenteel volg ik een assertiviteitstraining die gegeven wordt door het RcGGZ waarbij ik in behandeling ben. Ik heb toch wat moeite met nee zeggen en met het voor mezelf opkomen.
Nee zeggen tegen je innerlijk kind is ook voor jezelf opkomen. Ik leer elke week als ik naar de training geweest ben iets waardevols bij dat ik voor mezelf kan gebruiken. Het positiefste is dat je je denkpatronen leert gewaarworden en er dan iets mee kan doen. Je leert er dan een draai aan te geven zodat je van die gedachtes zelf geen last krijgt.

Ook ben ik er achter gekomen dat ik allergisch ben voor geraffineerde suikers en voor E621 Mononatriumglutamaat (MSG), omschreven als volgt: het is een neurotoxisch additief dat het vermogen heeft om de neuronen in je hersenen aan te tasten. Wanneer dit gebeurt krijg je een bepaalde kortsluiting in de hersenen waardoor je in een schitzofrene/psychotische aanval terecht kunt komen. Wat dit goedje ook doet is de chemische hersenvloeistof opbouw geheel verstoren en essentiële vitamines die nodig zijn voor de opbouw en goede functie van je hersenen afbreken.

Te vinden in bijna alle bewerkte voedingsmiddelen zoals, pakjes soep, chips, dieetproducten enz. teveel om op te noemen. Bron: Wat zit er in u eten? Door Corinne Gouget.

Al met al ben ik op de goede weg. Ook de leringen van Almine zijn een grote steun voor me. Door haar ben ik in contact gekomen met Belvaspata een helingsmodule die je voor jezelf en anderen kunt gebruiken.
Groet,
Q