In maart 2013 kreeg ik een mail die afkomstig leek van een psychiater van GGz Drenthe. Het was een nogal vreemde mail die aan erg veel mensen was gestuurd, niet alleen binnen haast iedereen van GGz Drenthe zelf, maar ook veel pers en media werden aangeschreven. 

Ik heb voor alle zekerheid toch maar even gecheckt bij de betrokken psychiater wat er aan de hand was, en hij antwoordde dat zijn mailaccount was gehackt.

Aanvankelijk dacht ik dat het bij één mail zou blijven, maar er bleven maar mails komen, ook zogenaamde andere mails van mensen binnen GGz Drenthe die elkaar zouden mailen.

Omdat ik er soms ook wel om moest glimlachen, had ik het idee dat ik daar toch iets mee moest, met deze actie van een groepje onbekenden in de richting van GGz Drenthe. Ten eerste omdat het interessant is om te zien dat een hele GGz Drenthe-mailserver kan worden gehackt en hoe daar mee omgegaan kan worden. Ten tweede ben ik ook benieuwd naar het vervolg. 

 
Tegelijkertijd wil ik ook respectvol blijven omgaan met de medewerkers van GGZ Drenthe, en wil ik hun privacy niet in gevaar brengen. Ik heb dan ook besloten om op anonieme wijze enkele (delen) van de gestuurde mails hieronder te plaatsen en daar indien nodig updates op te geven. Het heeft ook wel iets weg van een digitale kwajongensstreek van mensen die aardig gevorderd zijn in het hackvak.

Voor alle duidelijkheid: door het schrijven van dit artikel steun ik niet de werkwijze van de hackers, en ook sta ik zelf niet achter de inhoud van de mails. Psychose Anders is ook niet betrokken bij deze actie. Wel vind ik het geheel dermate interessant dat ik het ook wil delen met anderen. En wellicht zit er wel een kern van waarheid achter de aanval. 

Het begon op 11 maart 2013 met de volgende tekst:

Beste vrienden, collega's, pers, media en patienten,

Ik ben onlangs geridderd voor het schrijven van de bestseller "Mijn kamp".

In deze bestseller doe ik uitvoerig uit de doeken hoe je patienten kapot moet maken door ze dagenlang op te sluiten in isoleercellen en ze in te spuiten met vergif van de ergste soort. Bovendien heb ik bedacht dat je deze mensen die vaak toch al paranoide zijn het beste met camera's in de gaten kan houden. Mijn personeel zet vrouwen soms naakt in de isoleercel om ze tot op het bot te vernederen. Zo proberen wij met intimidatie en medicatie deze mensen onder de knoet te houden.

Wij als GGZ hebben het op een akkoordje gegooid met de farmaceutische industrie en kunnen geld verdienen aan deze mensen door ze tam te houden met een chemische dwangbuis
die wij neuroleptica noemen. Voor de rest een beetje babbelen over hoe het met ze gaat en mijn zakken zijn weer gevuld! 

Daarom hameren wij als GGZ zo op het gebruik van medicatie! 
 
Met gepaste trots presenteer ik de foto van mijn nieuwe onderscheiding.

Zie bijlage.

Met vriendelijke groet,
Psychiater

Deze mail was dan ook verstuurd vanaf het GGz-drenthe account van de betrokken psychiater, compleet met disclaimer onderaan de mail. Ik heb dan ook geantwoord op deze mail en kreeg daarbij dus antwoord van de werkelijke psychiater. Om wille van bescherming van de betrokken psychiater heb ik slechts het meest markante deel van de foto eruit geknipt, waarbij duidelijk wordt waar "Mijn Kamp" naar verwijst.
  
Toen ik toch eens ging googlen op GGz Drenthe en een mogelijk emailaanval kwam ik op berichten uit juli 2012 toen veel emailgegevens inclusief wachtwoorden even openbaar zouden zijn geweest. Zie daarvoor een bericht van de Automatiseringsgids (1) en een bericht van het Nederlands Genootschap van Hackende Huisvrouwen (haha,2). Wellicht is er een relatie met die hack van toen, en de hack van maart 2013.

Vervolgens kwam er op 22 maart de onderstaande mail, zogenaamd van een mannelijke medewerker gericht aan een collega:
 
Hoi C,

Ik heb een probleempje.... ik kom veel te snel klaar.. vooral bij hele mooie meisjes zoals jij. Ik heb al tricyclische antidepressiva geprobeerd maar dat helpt niet zo goed.
Weet jij misschien nog andere dingen die ik kan proberen?

Met vriendelijke groet,
W.
Gevolgd door een mail enkele uren later waarin de groep aangaf te bestaan uit Linux-nerds die vooral mensen die outlook gebruiken weten aan te pakken. Weer twee uur later kwam er deze mailwisseling langs, waarin een vrouwelijke collega reageerde op een 'verzoek' van een andere collega...
 
Sorry meneer S., ik ben op dieet, en wilt u
voortaan ook niet meer zoveel in mijn decolleté staren?

Alvast bedankt!
Met vriendelijke groet,
R.
Nog wat later op 22 maart werd er zogenaamd vanuit het medisch tuchtcollege een mail gestuurd naar een medewerkster van GGz Drenthe (ik heb overigens ook de initialen gewijzigd):

Geachte mevrouw T,

Onlangs ontvingen wij een klacht inzake een medicatiefout die u in
augustus 2012 gemaakt zou hebben. Zou u contact met ons op willen
nemen? Wij willen hier enkele vragen over stellen.

Mvg,
Regionaal Tuchtcollege Groningen
(Groningen, Friesland en Drenthe)
Postbus 11144
9700 CC Groningen
Op 23 maart zou er dan weer een mailtje verstuurd zijn door het hoofdslachtoffer van de mailaanval, de psychiater van "Mijn Kamp". Onder zijn accountnaam werd deze mail verstuurd, opnieuw naar een grote waslijst aan emailadressen, onder de naam Storing in mijn PC:

Beste vrienden, collega's pers en media,

U begrijpt hopelijk dat mijn vorige mailtje niet door mijzelf is verstuurd.
Wat er precies is gebeurd weet ik nog niet, maar ik heb hier een theorie 
over. Schizofreniepatienten hebben een storing in hun hersens waardoor ze 
stemmen gaan horen die hele verhalen ophangen. Ik heb sterke aanwijzingen 
dat zoiets nu met mijn computer gebeurd is. Ik had gewoon een storing in 
mijn PC die uit zichzelf dat verhaal heeft verzonnen en verstuurd naar u.

Ik ga een nieuw boek schrijven over deze theorie genaamd:

Acht neuronen in een byte

Mocht ik voor dit boek weer geridderd worden dan stuur ik u de foto.


Met vriendelijke groet,
Psychiater

************************************NIEUWS***********************************

- Actueel nieuws over GGZ Drenthe vindt u op www.ggzdrenthe.nl
- Wilt u automatisch op de hoogte blijven via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief? Meld u aan ophttps://www.ggzdrenthe.nl/contact/aanmelden-digitale-nieuwsbrief-gzicht/

*********************************DISCLAIMER*********************************
In de avond van 23 maart volgde er weer een mailtje, en dat leidde bij mij tot een gevoel dat de milde sympathie die ik had voor deze originele actie wel begon af te nemen. Je kunt boos zijn op een psychiater of bepaalde behandelaren, maar op deze manier wordt het hatelijk, en voor dat soort emoties sta ik niet echt te juichen. Wat mij betreft jammer dat ze op deze manier verder gaan, ook al zijn de argumenten qua inhoud redelijk, worden ze zo wel erg onredelijk uitvergroot.

[psychiater] redeneert als volgt:

Als iemand tegen God praat bid hij, maar als God tegen ons praat hebben
wij een ernstige hersenziekte en moeten we daarvoor in isoleercellen
worden gestopt en ingespoten met de meest vreselijke soorten medicatie.

VENT ZIE JE NOU ZELF NIET IN DAT JIJ DE DEGENE BENT DIE KRANKZINNIG IS??

We houden het spannend.
Jij weet nu nog niet wie dit mailtje allemaal nog meer ontvangen.
De wereld kijkt mee. ;)
De afzender was dit keer: neemmaarvastwatneurolepticawant@wijmakenjulliehelemaalparanoi.de met nog allerlei puntjes op allerlei plekken. Deze interactie geeft aardig weer waartoe mensen in staat kunnen zijn als ze een haat hebben ontwikkeld jegens de GGz.
 
Ook op 24 maart bleef het maar doorgaan, waarbij het langzamerhand toch steeds wat minder leuk werd. Aan honderden emailadressen werd het onderste mailtje gestuurd, door 'Domme Drugsgebruiker':

Hierbij wordt ook weer eens gezegd dat ze Unix gebruiken, en geen microsoft. Het opmerkelijke hierbij is dat de Linux-pinguin wordt gebruikt terwijl ze het hebben over Unix.

Het lollige neemt zo snel af, en ze verworden zo eerder tot een wat irritante spambron. Het zou ze sieren als ze het hierbij laten of meer inhoudelijk kritiek uiten, in plaats van het prat gaan op hun linux/unix achtergrond.
  

Op 25 maart 2013 werd er weer een mail gestuurd naar honderden emailadressen, met dit keer een wat redelijkere tekst, die ik dan toch ook maar weer even bij deze 'analyse' plaats:

De volgende keer dat er iemand bij jou komt die zegt dat hij God of jesus is,
verklaart dat hij magische krachten bezit of denkt dat hij een speciale opdracht
in het leven heeft, ga jij hem of haar niet direct neurobiologische
ontwikkelingsstoornis in de schoenen schuiven en medicatie voorschrijven,
maar dan gaan jij nadenken over WAAROM iemand zulke dingen zegt....

  
 
NOTEN 
(1)  http://www.automatiseringgids.nl/nieuws/2012/29/lek-in-website-ggz-drenthe 
(2)  http://www.nucia.eu/forum/threads/68208-Lek-persoonsgegevens-bij-GGZ-Drenthe