Toen ik op 19 september 2012 de vijfde registratie van ECT-ervaringen had verwerkt op de website (1), plaatste ik zoals gebruikelijk een tweet met daarin dit nieuws. Hierbij noem ik ook altijd @drShock omdat hij als het ware de godfather is van de huidige werkgroep ECT Nederland. 

 
Tot mijn vreugde reageerde hij door me te wijzen op de lancering van een nieuwe website waar ECT's worden geregistreerd. Deze website met de naam 'ectregistratie.nl' (2) blijkt inderdaad werkelijk te bestaan en vooralsnog kunnen alleen professionals ECT's registreren. Het lijkt dan ook (nog) niet mogelijk om als pati├źnt of ge├»nteresseerde een blik te kunnen werpen op de ervaringen van andere mensen met ECT. 

Wellicht gaat dat nog komen en moeten we dit initiatief verwelkomen als een stap in de goede richting. Laten we althans hopen dat het hier niet bij blijft, want zoals bekend wordt in de richtlijn ECT ook gesteld dat een ECT-registratie toegankelijk moet zijn voor iedereen (3).

Update maart 2013: Vanuit het Kennemer Gasthuis in Haarlem is een ECT-promotiefilm gemaakt met daarin de psychiater Anne-marie van Dam in de hoofdrol. Je kunt er meer over lezen en er zelfs een stukje van dit filmpje 'Schokeffect'  zien vanaf de website van het Kennemer Gasthuis: (4)

NOTEN
(1)  http://psychoseanders.wordpress.com/2012/03/18/registratie-ect-behandelingen-burgerinitiatief/ 
(2)  http://www.ectregistratie.nl/pagina 
(3)  http://psychoseanders.wordpress.com/2012/03/18/landelijke-registratie-ect-electroshock-faalt-volledig-sinds-2000/ 
(4)  http://www.kg.nl/info/over-het-kg/nieuws/nieuwsdetail/id/211/archief/2013/januari/film-%E2%80%9Cschokeffect%E2%80%9D-geeft-nieuwe-kijk-op-electro-convulsie-therapie-(ect).aspx